Pizza bianca z ziemniakami i cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cienkie jak kartka papieru ziemniaczki, na chrupiącym cieście, skroplone pyszną oliwą i oprószone solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy
    200 ml ciepłej wody

    Zaczyn :
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    100 ml ciepłej wody

    Dodatki :
    3-4 małe ziemniaczki
    ½ niedużej cukinii
    ½ cebuli
    oliwa
    sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza bianca z ziemniakami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję zaczyn do ciasta : do małej miseczki rozkruszam drożdże, dodaję cukier i wodę, mieszam aż wszystko się połączy, odstawiam na 15 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, oliwę, gotowy zaczyn i 200 ml ciepłej wody. Mieszam łyżką, kiedy ciasto zacznie się zbijać w kule, przekładam je na blat i wyrabiam (podsypuję odrobiną mąki) przez około 7 minut aż będzie gładkie, wówczas przekładam je z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 50-60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Ziemniaki dokładnie myję i kroję na bardzo cienkie plasterki, cukinię również kroję w plasterki, mogą być odrobinę grubsze niż ziemniaki, cebulę kroję w półplasterki. Wyrośnięte ciasto dziele na 4 równe części. Każdą cienko rozwałkowuję, układam plasterki ziemniaków na całej powierzchni tak, żeby się nie nakładały na siebie, dodaję kilka plastrów cukinii i trochę cebuli. Całość oprószam solą i pieprzem oraz skraplam oliwą (około 2 łyżek na 1 pizzę). Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 18-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować