1.
Ciasto: W misce połaczyć drożdże, sól, cukier i wode. Przykryc folia odstawic w ciepłe miejsce na 10 minut, az zacznie pienic sie. Make przesiać, wlać drozdze i zagniesc ciasto. Wyłozyc na omaczony blat i ugniatac 5 min. Podzielic na 2 cześci.
2.
Rozwałkowac na placek ok 35cm. Mi wyszły z tego dwie porcje (jedna mozna zamrozić). Forme tortownice posmarowac oliwą, posypac grysikiem ciasto wylozyc do formy az po same krawedzie. Piekarnik rozgrzac do 210 st.
3.
Sos: Oliwe rozgrzac, włozyc pokrojona cebulę smazyc 5 min, dodać czosnek na 1 min. wlac pomidory, dac zioła, cukier i na wolnym ogniu gotowac 10 minut. Doprawic solą i pieprzem. Lekko ostudzić.
4.
Nadzienie: Mieso przesmażyc przez 5 minut, odlac ewentualny płyn, ostudzić. doprawic sola, pieprzem, oregano.
Papryki pokroic w kostke, pieczarki i pomidory w plasterki.
5.
Na spodzie ciasta rozsmarowac sos, na niego wylozyc mięso mielone, poukładac papryke kolorowa, plasterki pieczarek i pomidorów, posypac wszystko serem.
6.
Brzegi ciasta posmarowac oliwa i piec przez 25 minut az ser sie roztopi. Przed przekrojeniem odczekac 5 minut.
Komentarze