Pizza ala tarta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lekka i sycąca, idealny pomysł na upalne dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    • 2,5 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Pół łyżeczki soli
    • 15 dag masła
    • 3 małe jaja lub 2 duże
    Składniki:
    • 1 brokuł
    • Kilka czarnych oliwek
    • 1 filet z kurczaka
    • 2 opakowania sera mozzarella
    • 10 dag startego żółtego sera
    • Kilka plastrów szynki
    • 6 pieczarek
    • Pół papryki
    • 1 cebula
    • Ketchup
    • Przyprawa do kurczaka
    • Sól
    • pieprz
    • Olej do smażenia

Pizza ala tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać sól, następnie posiekane na drobne kawałki masło i jaja. Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodzić w lodówce przez jedną godzinę.

  • 2. 2)Brokuł podzielić na małe kawałki i ugotować w lekko osolonej w wodzie do miękkości, cebulę, pieczarki obrać i posiekać, następnie podsmażyć na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i doprawić do smaku.
  • 3. 3)Filet obrać , pokroić w kostkę, doprawić, wsadzić do lodówki na 30 minut , następnie usmażyć na oleju.
  • 4. 4)W między czasie przygotować : ser mozzarella pokroić w plastry, zetrzeć żółty ser, pokroić w kostkę szynkę.
  • 5. 5)Ciasto rozwałkować i ułożyć na wyłożonej pergaminem brytfannie, następnie nakłuć widelcem, rozsmarować na nim sporą ilość ketchupu, ułożyć ser mozarella, a następnie pozostałe składniki , całość posypać startym żółtym serem, piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez ok 20- 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy