Pizza, z błyskawicznym sosem pomidorowym na cieniutkim, chrupiącym spodzie z dodatkiem mozarelli.Pizzę wzbogacić można o dodatek duszonego szpinaku i pieczarek oraz cieniutko pokrojonego boczku!
2 godz.
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
200 g mąki
15 g drożdży
Szczypta cukru i soli
2 łyżka oleju rzepakowego
1/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki letniego mleka
mąka do podsypywania
Dodatki:
1 kulka mozzarelli
200g (1/2opakowania) krojonych pomidorów z bazylią i oregano
100 g cienko pokrojonej szynki lub boczku(wedle uznania)
100 g duszonych pieczarek
100 g duszonego szpinaku
garść zielonych oliwek
Pizza ala dorka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy mleko z wodą i podgrzewamy, do ciepłego płynu(nie gorącego!)wkruszamy drożdże. Dodajemy szczyptę cukru i soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia
2.Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy drożdże. Zaczynamy wyrabiać i dodajemy oliwę.
Wyrabiamy ok. 5-10 minut na gładkie ciasto.
Odkładamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
3.Ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na cienki placek podsypując lekko mąką.
Przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Smarujemy pomidorami, posypujemy połową rozdrobnionej mozzarelli Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st. Ci pieczemy 10-15 minut.
Następnie na pizzy rozkładamy pozostałe składniki posypujemy serem i pieczemy jeszcze10-15 minut.
Komentarze