Pizza ala Dorka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pizza, z błyskawicznym sosem pomidorowym na cieniutkim, chrupiącym spodzie z dodatkiem mozarelli.Pizzę wzbogacić można o dodatek duszonego szpinaku i pieczarek oraz cieniutko pokrojonego boczku!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    200 g mąki
    15 g drożdży
    Szczypta cukru i soli
    2 łyżka oleju rzepakowego
    1/4 szklanki letniej wody
    1/4 szklanki letniego mleka

    mąka do podsypywania

    Dodatki:
    1 kulka mozzarelli
    200g (1/2opakowania) krojonych pomidorów z bazylią i oregano
    100 g cienko pokrojonej szynki lub boczku(wedle uznania)
    100 g duszonych pieczarek
    100 g duszonego szpinaku
    garść zielonych oliwek



Pizza ala dorka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy mleko z wodą i podgrzewamy, do ciepłego płynu(nie gorącego!)wkruszamy drożdże. Dodajemy szczyptę cukru i soli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy drożdże. Zaczynamy wyrabiać i dodajemy oliwę.
    Wyrabiamy ok. 5-10 minut na gładkie ciasto.
    Odkładamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
  • Pizza ala Dorka 3. Ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na cienki placek podsypując lekko mąką.
    Przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Smarujemy pomidorami, posypujemy połową rozdrobnionej mozzarelli Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st. Ci pieczemy 10-15 minut.
    Następnie na pizzy rozkładamy pozostałe składniki posypujemy serem i pieczemy jeszcze10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy