Pizzę polecam bo jest smaczna, a przy wykonaniu jej wspólnie z przyjaciółmi, można się dobrze bawić!
1 godz. 10 min
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
20 g drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
ok120 g boczku wędzonego
1 cebula
2 marynowane papryczki piri piri
ok 200 g żółtego sera
garść rukoli
7 różyczek brokuła
tymianek
oregano
pieprz
Sos:
ok 200 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory z puszki)
Pizza a'la blue marine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 1/3 szklanki letniej wody (woda nie może być gorąca), dodajemy cukier, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy sól, oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
3.Sos pomidorowy blendujemy i podgrzewamy aby odparować nadmiar wody (ok 10 minut). Jeśli używasz pomidory z puszki dopraw je solą, pieprzem, czosnkiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Odstawiamy.
4.Brokuła myjemy i gotujemy na parze przez około 5 minut. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (grubość ok 0/5 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy brzeg 1 cm.
5.Ciasto smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy połową startego żółtego sera. Układamy pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plasterki boczku, przekrojone na pół różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem.
6.Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą.
Komentarze