Po raz pierwszy do przygotowania ciasta na pizzę wykorzystałam suche drożdże. Struktura ciasta znakomita, a jego grubość należy dostosować do własnych upodobań :)
Składniki:
Ciasto:
14 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 szklanki ciepłej wody
700 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
1 słoik krojonych pomidorów
1 garść świeżych ziół, u mnie bazylia, estragon i oregano
1 łyżki średnio ostrej pasty paprykowej
sól i pieprz
1/2 dojrzałego awokado
1.Drożdże z cukrem zalać 1/2 szklanki ciepłej wody, a kiedy zaczną pracować wlać je do pozostałej mąki z solą, resztą wody i oliwą i wyrobić gładkie ciasto, które odchodzi od rąk. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Pomidory przelać do garnuszka i gotować aż nadmiar soku odparuje, dodać pastę paprykową, sól i pieprz. Listki ziół oberwać z gałązek i dodać do sosu. Przestudzić. Awokado rozgnieść widelcem i wymieszać z sosem.
Cukinię pokroić w plasterki, skropić olejem i posypać curry. Obsmażyć na patelni. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, szynkę w kostkę, a ser zetrzeć na tarce.
Ciasto podzielić na 3 części i rozłożyć na blaszki, u mnie 3 okrągłe o średnicy 29 cm. Na cieście rozsmarować sos, na to czosnek, cebula, szynka i cukinia. Wierzch posypać serem żółtym oraz pieprzem, papryką i ziołami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) na 35 minut.
Komentarze