1.Najpierw trzeba zrobić rozczyn ( najlepiej w słoiku 1 litrowym bo rośnie) wlewamy mleko , dodajemy drożdże sól i cukier i zamykamy wieko słoika i mieszamy , Po wymieszaniu otwieramy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 min :D
2.Po przynajmiej 20 min powinno choć troszkę urosnąć :D Bierzemy miskę wrzucamy mąkę i wodę dodajemy pomału rozczyn i olej najlepiej rzepakowy :D Mieszamy ręcznie i dokładnie po wymieszaniu bd się troche lepić ale zwalamy z rąk trochę ciasta i je myjemy do okrągłej kuli ciasta dodajemy 1 szkl mąki i mieszamy tworząc kule :D Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min :D
3.Po urośnięciu wałkujemy ciasto i dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , Rozwałkowane ciasto smarujemy albo ketczupem albo koncentratem :-) (Jak kto woli ) Dodajemy kukurydzę , rodzynki , ananas i szynkę ( ser dodajemy 5 min przed wyjęciem pizzy z piekarnika )
Wstawiamy pizze na 220 C na 20 min i pilnujemy 1 5 min przed podaniem posypujemy serem
smacznego :)
Porady
Jeśli ktoś woli może nie dodawać rodzynek i bd taki sam efekt smaku :D
Komentarze