1.Ciasto:Drożdże i cukier zalać 200 ml wody i odstawić na 10 minut .Mąkę i sól wsypać do miski wlać olej i zaczyn z drożdży.Całość dokładnie wymieszać,dodając w miarę potrzeby resztę wody.Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wyrabiać ok 15 minut na oproszonej mąką stolnicy.
Z ciasta uformować kulę i odstawić na 1h przykryta ściereczka.Ciasto podzielić na dwie części uformować palcami (NIE WAŁKOWAĆ!!)i przełożyć na suchą blaszkę .
2.Dodatki:
Pieczarki pokroić w talarki i usmażyć z cebulą .
Paprykę pokroić drobno i podsmażyć na maśle.
Szynkę pokroić w kostkę.
Kurczaka usmażyć jak na gyros.
Ser feta pokroić w drobniutką kostkę lub pokruszyć w rękach.
3.Sos:
Zblenderować pomidory dodać wszystkie składniki.
4.Ciasto posmarować sosem i podpiec ok 15 minut .Posmarować jeszcze raz sosem i wyłożyć resztę składników .Piec aż ser się rozpuści.
Komentarze