• 2 godz.

Długo eksperymentowałam ,żeby trafić na takie idealne ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki
    300 ml letniej wody
    40g drożdży świeżych
    1 płaska łyżeczka cukru
    100 ml oleju
    1łyżeczka soli
    Dodatki:
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    1/2 papryka
    200 g szynki
    130g sera fety
    oliwki wg uznania
    200g kurczaka
    przyprawa kebab
    ok 200g sera żółtego
    Sos:
    1 pomidory z puszki
    1 łyżka koncentratu
    oregano
    3 ząbki czosnku
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Drożdże i cukier zalać 200 ml wody i odstawić na 10 minut .Mąkę i sól wsypać do miski wlać olej i zaczyn z drożdży.Całość dokładnie wymieszać,dodając w miarę potrzeby resztę wody.Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wyrabiać ok 15 minut na oproszonej mąką stolnicy.
    Z ciasta uformować kulę i odstawić na 1h przykryta ściereczka.Ciasto podzielić na dwie części uformować palcami (NIE WAŁKOWAĆ!!)i przełożyć na suchą blaszkę .
  • 2. Dodatki:
    Pieczarki pokroić w talarki i usmażyć z cebulą .
    Paprykę pokroić drobno i podsmażyć na maśle.
    Szynkę pokroić w kostkę.
    Kurczaka usmażyć jak na gyros.
    Ser feta pokroić w drobniutką kostkę lub pokruszyć w rękach.
  • 3. Sos:
    Zblenderować pomidory dodać wszystkie składniki.
  • 4. Ciasto posmarować sosem i podpiec ok 15 minut .Posmarować jeszcze raz sosem i wyłożyć resztę składników .Piec aż ser się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować