2 szklanki maki pszennej
40 g drożdży
1 szklanka ciepłej (nie gorącej) wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwy
Dodatkowo:
fioletowa cebula
ser feta
ser mozzarella
szynka
kawałek kiełbasy
oliwki zielone
papryka czerwona
kukurydza
oregano
2 ząbki czosnku
Na sos:
ketchup łagodny
zioła bazylia, oregano
Sposób przygotowania przepisu:
Pizza
1.
Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i trochę ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, żeby zaczyn ruszył.
Resztę mąki wsypać do wysokiego naczynia, dodać resztę wody wymieszanej z oliwą z oliwek, sól i zaczyn. Wszystko dokładnie miksujemy. Odkładamy, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto urośnie.
W międzyczasie kroimy wszystkie warzywa, kiełbaskę. Przygotować sos: do kubka dać ketchup i trochę oregano, bazyli, dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyjęłam na stolnicę obsypaną obficie mąką. Ciasto było mięciutkie i się kleiło, więc ja go jeszcze dodatkowo troszkę wyrobiłam (ma nadal pozostać miękkie). Wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika, na ciasto rozsmarowałam sos, na to położyć wcześniej przygotowane składniki, czosnek przepuściłam przez praskę. Sery zostawić na sam wierzch :) Posypać oregano i pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze