1.Ciasto: Drożdże kruszymy do szklanki i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Czekam ok 5 minut. Mąkę, olej i sól umieszczamy w misce i po dodaniu drożdży ugniatamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy misę lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś pół godziny
2.Ciasto rozwałkowujemy (lub rozciągamy palcami) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy kształt jaki chcemy osiągnąć. Zagniatamy brzegi ciasta, żeby były nieco wyższe niż jego środek (robimy taką tamę:))
3.Przygotowanie sosu:
Podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy i gotujemy pod przykrywką prze około 10 minut. Gdy sos wystygnie wylewamy go na przygotowane ciasto
4.Posypujemy startym serem a następnie układamy wybrane przez nas składniki. Ja wybrałam składniki do "pizzy wiejskiej". Jest dużo kiełbasy i szynki. Na połowie jest pokrojona papryczka chilii. Ale tutaj pole do popisu przy wyborze składników jest ogromne
5.Pizze pieczemy w 200 stopniach. Czas pieczenia to 20-30 minut ale zależy to przede wszystkim od grubości ciasta. Polecam podczas pieczenia "skrobnąć" nożem środek pizzy, także żeby wygrzebać kawałek ciasta i w ten sposób ocenić czy nie jest surowe.
Komentarze