1.W wodzie rozpuścić cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić do podwojenia objętości.
W misie umieścić mąkę, sól i olej. Wlać rozczyn i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe do wyrośnięcia.
Jakieś 30-40min wcześniej przed robieniem pizzy należy umieścić kamień do pizzy w piekarniku na najniższym poziomie w tem. 250'C.
2.Z ciasta odrywamy kawałek i rozwałkowujemy wałkiem lub ręką (ja lubię cienkie ciasto więc tak na 5mm). Ciasto smarujemy sosem do pizzy, posypujemy potarkowaną mozarellą i ulubionymi dodatkami. Ciasto podsypane mąką przekładamy bezpośrednio na gorący kamień. Pieczemy jakieś 8min w temp. 250'C.
Porady
Pizzę oczywiście można piec bez kamienia, na blaszce od piekarnika.
Komentarze