PIZZA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pizza pieczona na kamieniu - cieniutkie i chrupiące ciasto z ulubionymi dodatkami.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400g mąki 00 do pizzy (u mnie ZZ Zamość)
    - 200ml letniej wody
    - 20g drożdży
    - łyżeczka soli
    - pół łyżeczki cukru
    - 3 łyżki oleju

Pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza 1. W wodzie rozpuścić cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić do podwojenia objętości.
    W misie umieścić mąkę, sól i olej. Wlać rozczyn i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe do wyrośnięcia.

    Jakieś 30-40min wcześniej przed robieniem pizzy należy umieścić kamień do pizzy w piekarniku na najniższym poziomie w tem. 250'C.
  • pizza 2. Z ciasta odrywamy kawałek i rozwałkowujemy wałkiem lub ręką (ja lubię cienkie ciasto więc tak na 5mm). Ciasto smarujemy sosem do pizzy, posypujemy potarkowaną mozarellą i ulubionymi dodatkami. Ciasto podsypane mąką przekładamy bezpośrednio na gorący kamień. Pieczemy jakieś 8min w temp. 250'C.

Porady

Pizzę oczywiście można piec bez kamienia, na blaszce od piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy