Piwny schab pod bazyliową pierzynką

5 (167 ocen)

  • 30 min

Czy zwykły kotlet schabowy musi być nudny? Otóż nie ...wystarczy przykryć go puszystą ziołowa pierzynką ..

  • 30 min

Składniki:

  • 6 plastrów schabu bez kości
    2 łyżeczki bazylii suszonej
    1/2 szklanki piwa
    sól morska do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    150 ml śmietany 18%
    2 jajka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piwny schab pod bazyliową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy plaster schabu rozbijamy delikatnie ,oprószamy solą i pieprzem z każdej strony oraz połową suszonej bazylii,wkładamy do salaterki i wlewamy na mięso piwo,mieszamy . Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki .
  • 2. W misce roztrzepujemy jajka doprawione szczypta soli i po wyjęciu kotletów z lodówki i osączeniu z piwa ,panierujemy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
  • 3. Sos: Do małego rondelka przelewamy śmietanę dodajemy resztę suszonej bazylii ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem zagęszczamy mąką rozpuszczoną w małej ilości wody zagotowujemy aż sos zgęstnieje .

    Przed podaniem polewamy sosem bazylio- śmietanowym każdego upieczonego kotleta na talerzu. Podajemy z bukietem ulubionych surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować