Piwny schab pod bazyliową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy plaster schabu rozbijamy delikatnie ,oprószamy solą i pieprzem z każdej strony oraz połową suszonej bazylii,wkładamy do salaterki i wlewamy na mięso piwo,mieszamy . Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki .
2.W misce roztrzepujemy jajka doprawione szczypta soli i po wyjęciu kotletów z lodówki i osączeniu z piwa ,panierujemy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
3.Sos: Do małego rondelka przelewamy śmietanę dodajemy resztę suszonej bazylii ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem zagęszczamy mąką rozpuszczoną w małej ilości wody zagotowujemy aż sos zgęstnieje .
Przed podaniem polewamy sosem bazylio- śmietanowym każdego upieczonego kotleta na talerzu. Podajemy z bukietem ulubionych surówek.
Komentarze