Piwne placuszki z jabłkami

5 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jabłka w cieście, to mój smak dzieciństwa .Teraz proponuję bardziej "dorosłą "wersję : pyszne chrupiące placuszki w cieście piwnym

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 15 dag mąki
    1 jajko
    2 białka
    1 łyżka oleju
    100 g piwa
    Szczypta soli, łyżeczka cukru
    wanilia
    Cukier puder, cynamon do posypania
    Olej do głębokiego smażenia

    ½ kg jabłek antonówek lub szarych renet
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Piwa

Piwne placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wymieszaj w misce jajko, olej, szczyptę soli, cukier, wanilię i mąkę.
    2. Stale mieszając powoli wlewaj piwo i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę
    3. Jabłka umyj, obierz , pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm
    4. Przed smażeniem ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
    5. Rozgrzej olej
    6. Pokrojone jabłka zanurzaj w cieście i wkładaj na gorącą fryturę
    7. Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
    8. Usmażone placuszki ułóż na ręczniku papierowym celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
    9. Posyp cukrem pudrem z cynamonem i podaj na ciepło.

Porady

Frytura do smażenia placuszków musi być bardzo gorąca, wtedy ciasto nie przesiąknie tłuszczem , za to będzie chrupiące

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować