Piwne placuszki z ananasem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne na śniadanie placuszki z nadzieniem ananasowym. Inaczej śniadanie na ciepło lub lekki deserek.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    ¾ szklanki piwa
    2 jajka
    2 łyżki cukru pudru +do oprószenia
    Sól do smaku
    1 łyżka oleju + do smażenia
    Nadzienie: 1 puszka ananasów, 1 łyżka rumu.

Piwne placuszki z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka ubij z cukrem pudrem, dodaj mąkę, sól, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodać olej i partiami piwo, wymieszaj, odstaw na 2 godziny.
    Ananasa osącz z soku, przekrój krążki na pół, skrop rumem. Odstaw na 1 godzinę.
    Olej rozgrzać, układać łyżką zanurzone kawałki ananasa w cieście piwnym, smażyć z dwóch stron na złoty kolor, osączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku z placuszków. Oprószyć cukrem pudrem.

Porady

1. zamiast z puszki ananasa można użyć świeżego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy