Piwne naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smaczne i niezwykle pożywne!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    700g mąki
    2 jajka
    2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    2 szklanki mleka
    2 szklanki piwa jasnego
    2 łyżeczki cukru
    Sól

    Farsz:
    700g chudej łopatki
    500g pieczarek
    400g sera żółtego
    2 cebule
    pół papryki zielonej
    pół papryki czerwonej
    10 czarnych oliwek
    1 łyżka masła
    0,5 szklanki kukurydzy z puszki
    1 mały por
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    Mielona papryka słodka i ostra
    Sól, pieprz,
    Przyprawa do gyrosa
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Piwne naleśniki z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: Z podanych składników zmiksować ciasto na naleśniki. Gdyby było za rzadkie dodać trochę mąki. Odstawić na godzinę. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
  • 2. Farsz: Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Mięso z łopatki dokładnie umyć, oczyścić z włókien, pokroić i zmielić. Usmażyć na małej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy gyros. Pieczarki, cebulę, czosnek, pora i papryki drobno pokroić, razem przesmażyć na maśle. Ostudzone mięso i warzywa połączyć dodając kukurydzę, pokrojone w krążki oliwki, lekko roztrzepane jajka oraz 250g startego sera. Doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwinąć jak krokiety. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu w pojedynczej warstwie, posypać resztą sera i oprószyć papryką. Zapiec w piekarniku do rozpuszczenia się sera w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować