Piwne golonko z wolnowara

4.42 (205 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam golonkę w każdej postaci, zwłaszcza tą robioną na piwie. Tym razem przyrządziłam ją w wolnowarze, nic się nie przypaliło, nie musiałam pilnować, ustawiłam czas i po 5 godzinach miałam cudownie rozpływające się w ustach mięso. Często korzystam z wolnowaru w kuchni, bo jest naprawdę wygodny, kilka godzin i danie gotowe, więc jeżeli zastanawiacie się jeszcze nad zakupem to zdecydowanie polecam ten sprzęt bo jest bardzo przydatny.

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 większe golonka
    300 ml piwa
    1 łyżka soli
    pieprz
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżeczka czerwonej papryki
    ziele angielskie
    listek laurowy
    2 marchewki
    2 pietruszki
Wystaw ocenę:

4.42 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Piwne golonko z wolnowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę płuczemy, wycieramy i opalamy nad palnikiem skórę, następnie nacieramy mieszanką z soli, pieprzu, papryki i czosnku, obsmażamy na patelni na rumiano.
    Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do wolnowaru, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy na plasterki, dodajemy do garnka, na to układamy obsmażone golonki.
    Wlewamy połowę piwa, dodajemy listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.
    Ustawiamy czas na high około 5-6 godzin. W połowie czasu dodajemy pozostałe piwo.
    Golonkę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować