Piwne faworki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Obowiązkowa obecność w Tłusty Czwartek:)

  • 30 min

Składniki:

  • 600g mąki
    1 jajko
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka oleju
    200ml piwa
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Piwne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite ubijać wałkiem przez ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą radełka wyciąć paski o długości ok. 6cm i szerokości ok. 2cm. W środku zrobić niewielkie nacięcie i przeciągnąć jeden z końców przez otwór. Smażyć na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy