Piwne faworki

4.51 (180 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczne, kruche i są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych faworków

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    6 żółtek
    170 ml piwa
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Piwne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piwne faworki 1. Mąkę przesiać nad stolnicą, dodać żółtka, piwo, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto – gdyby ciasto było zbyt klejące należy dodać odrobinę maki lub zbyt suche – piwa.
    Ciasto rozwałkować bardzo cieniutko, wycinać prostokąty o wymiarach około 2cm x 10 cm. Naciąć pośrodku i poprzeplatać przeciągając, jeden z cieńszych brzegów przez nacięcie.
    Olej dobrze rozgrzać – wrzucać 4-5 sztuk na raz i smażyć do zrumieniania każdej strony. Układać w misce wyłożonej ręcznikiem kuchennym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
    Jeszcze ciepłe faworki posypać cukrem pudrem.
    Smacznego.

Porady

Faworki najlepiej wycinać radełkiem – brzegi będą estetycznie pofalowane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować