mąka pszenna 200 g
masło lub margaryna 140 g
gorzka czekolada 80 g
brązowy cukier 180 g
ciemne piwo 200 ml
2 jajka
po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
Dodatkowo : zielony lukier, kwiaty fiołka
ew. 1/2 łyżki kakao do ciasta
Piwne babeczki z fiołkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z czekoladą roztopić w rondelku.
Masę czekoladową przelać do większej miski, dodać do niej cukier, piwo i wymieszać.
Potem wbić jajka i wymieszać do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i w dwóch partiach dodać ją do czekoladowej masy, dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny do około 3/4 wysokości.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 C przez około 25-28 minut.
Babeczki po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do ostygnięcia.
Potem polukrować i obłożyć kwiatami i płatkami kwiatowymi.
Komentarze