Pita ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten włoski przepis mam od znajomej, z którą leżałam w szpitalu na oddziale położniczym,kiedy obie urodziłyśmy synów:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych,sprasowanych ziemniaków
    bułka tarta,tyle ile "przyjmą" ziemniaki
    30 dag sera żółtego we wiórkach
    1 jajko
    1 filet z kurczaka
    1 cebula,
    3-4 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów w puszce
    sól,pieprz,

Pita ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i sprasowane ziemniaki wymieszać z bułka tartą. serem i jajkiem. Połowę masy wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
    Filet pokroić w kostkę,podsmażyć z przyprawami,dodać przetarte pomidory,posiekana cebulę i czosnek. chwilę to razem smażyć,a potem wyłożyć na masę ziemniaczaną. Przykryć pozostałą masą. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać bułka tartą. Zapiekać na złoty kolor i aż podpiecze się od spodu.

Komentarze

Podobne przepisy