Ten włoski przepis mam od znajomej, z którą leżałam w szpitalu na oddziale położniczym,kiedy obie urodziłyśmy synów:)
60 min
Składniki:
1,5 kg ugotowanych,sprasowanych ziemniaków
bułka tarta,tyle ile "przyjmą" ziemniaki
30 dag sera żółtego we wiórkach
1 jajko
1 filet z kurczaka
1 cebula,
3-4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w puszce
sól,pieprz,
Pita ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane i sprasowane ziemniaki wymieszać z bułka tartą. serem i jajkiem. Połowę masy wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Filet pokroić w kostkę,podsmażyć z przyprawami,dodać przetarte pomidory,posiekana cebulę i czosnek. chwilę to razem smażyć,a potem wyłożyć na masę ziemniaczaną. Przykryć pozostałą masą. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać bułka tartą. Zapiekać na złoty kolor i aż podpiecze się od spodu.
Komentarze