Pisto manchego z jajkiem

1.5 (2 ocen)

  • 20 min

Jedna z najbardziej popularnych hiszpańskich potraw. Na patelnię wrzuca się sezonowe warzywa, takie jak papryka, cukinia, cebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 zielona papryka
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 młoda cukinia
    1 mały bakłażan
    2 mięsiste pomidory
    papryka wędzona
    tymianek
    rozmaryn
    sól
    pieprz
    oliwa
    2 jajka
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Leczo

Pisto manchego z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, cebulę i czosnek obrać, pomidory sparzyć i usunąć skórki.
    Paprykę pokroić w kawałki, cebulę w piórka, czosnek posiekać, cukinię i bakłażan pokroić w półtalarki (ok 5mm).
    Na patelni rozgrzać ok 2 łyżek oliwy, zeszklić cebule i czosnek, przełożyć je na talerz, a na tej samej patelni obsmażać kolejno paprykę, cukinię, bakłażan, po usmażeniu odkładając je na talerz.
    Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć krótko, aż puszczą sok, a następnie odparować na dużym ogniu (nie mieszać zbyt często, żeby nie zrobił się papka). Do pomidorów dodać usmażone wcześniej warzywa, posolić i doprawić do smaku, dusić razem ok 10 minut.
    Osobno usmażyć jajka, wyłożyć je na warzywa.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować