Pischinger

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pischinger to znany w Austrii torcik z andrutów przełożonych masą czekoladową z orzechami włoskimi :) Jego wykonanie nie wymaga pieczenia, jest proste, a efekt zaskakująco smaczny.

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
    200 g masła
    180 g cukru pudru
    4 żółtka
    200 g mielonych orzechów włoskich
    7 dużych wafli okrągłych

    Polewa:
    75 g gorzkiej czekolady
    35 g masła

    Do posypania:
    50 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pischinger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pischinger2 1. Wafle zawinąć w papier, przykryć obciążoną deseczką i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie czekoladę i masło na polewę roztopić w kąpieli wodnej i oblać przygotowane wafle. Posypać posiekanymi orzechami.
  • 2. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (można również w mikrofalówce), a żółtka utrzeć z cukrem pudrem na idealnie białą masę. Masę czekoladową połączyć z żółtkową i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać mielone orzechy.


  • 3. Masą smarować wafle (7 wafli, w zależności od gęstości masy, co zależy w dużej mierze od wielkości żółtek i tego jak drobno zmielone są orzechy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować