Pischinger to znany w Austrii torcik z andrutów przełożonych masą czekoladową z orzechami włoskimi :) Jego wykonanie nie wymaga pieczenia, jest proste, a efekt zaskakująco smaczny.
40 min
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
180 g cukru pudru
4 żółtka
200 g mielonych orzechów włoskich
7 dużych wafli okrągłych
1.Wafle zawinąć w papier, przykryć obciążoną deseczką i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie czekoladę i masło na polewę roztopić w kąpieli wodnej i oblać przygotowane wafle. Posypać posiekanymi orzechami.
2.Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (można również w mikrofalówce), a żółtka utrzeć z cukrem pudrem na idealnie białą masę. Masę czekoladową połączyć z żółtkową i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać mielone orzechy.
3.Masą smarować wafle (7 wafli, w zależności od gęstości masy, co zależy w dużej mierze od wielkości żółtek i tego jak drobno zmielone są orzechy).
Komentarze