Pisanka Wuzetka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wuzetka w wersji wielkanocnej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 szkl mąki
    1 ½ szkl cukru
    ¾ szkl kakao
    3 jaja
    1 szkl mleka
    ½ szkl oleju
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ łyżeczki sody
    ¾ łyżeczki soli
    Cukier waniliowy

    Bita śmietana:
    1 litr kremówki 30%
    Pół literatki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    Pół literatki wrzątku

    Polewa:
    Tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki wody
    2 łyżki mleka
    ¼ kostki margaryny

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pisanki Wuzetka

Pisanka wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem,. Blaszkę wyściełać papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 25minut (termooobieg).

    Po ostudzeniu przeciąć na pół.
    1 część biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki (ilość wg upodobań).

    Bita śmietana
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i pod koniec ubijania dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą kremówkę wyłożyć na biszkopt przesmarowany dżemem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Schłodzić w lodówce.

    Polewa:
    Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na biszkopt.

    Gotowe ciasto dowolnie udekorować i włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować