1.Ciasto:
jaja rozkłócamy. Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy żółtka
powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do piecz., a następnie olej.
Wylewamy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 min. studzimy i przekrajamy na 2 placki.
2.Masa budyniowa:
budyń sporządzamy wg przepisu, studzimy. Miękką margarynę ucieramy i dodajemy powoli budyń, miksujemy tak długo aż powstanie jednoliota masa.
3.Masa kakaowa:
śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem wg przepisu, dodajemy kakao i dalej miksujemy.żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłej wody i dodajemy do masy jeszcze chwilę miksujemy i wkladamy do lodowki na trochę.
4.Biszkopt nasączamy pączem (mocna herbata z dużą ilością cytryny) i wycinamy tak aby wyszedł owalny kształat (pisanka). na dolny placek nakładamy masę kakaową, następnie drugi placek i całość smarujemy masą budyniową (górę,boki)
5.Dekoracja:
pomarańcze dzień wcześniej przekrajamy w poprzek, wydrążamy miąższ.
wlewamy wcześniej przygotowaną ostudzoną galaretkę i odstawiamy na noc do lodówki. kroimy pomarańcze w plasterki. tak przygotowanymi galaretkami i resztą dekoracji zdobimy pisankę.
Smacznego.
Komentarze