Pina Colada

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne,połączenie koksa,kremu maślanego i ananasa,niebo w gębie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jaja
    - 100 g cukru
    - 120 g mąki tortowej
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżka mleka
    - 2 łyżeczki soku z cytryny
    - szczypta soli
    - odrobina aromatu waniliowego
    Beza kokosowa:
    - 4 białka
    - 3/4 szkl. cukru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 200 g wiórków kokosowych
    Krem:
    - 1 puszka ananasa (ok. 400 g) – syrop też będzie potrzebny (1 szkl.)
    - 1/2 szkl. mleka
    - 4 płaskie łyżki cukru
    - 4 żółtka
    - 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru
    - 200 g masła o temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

    Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać olej i mleko. Wymieszać łyżką (lub krótko mikserem na najniższych obrotach), po czym stopniowo przesiewać do ciasta mąkę, delikatnie mieszając.
    Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33cm) wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180 st.C przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyłożyć na stolnicę odwracając do góry spodem. Zdjąć papier i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia (można użyć tego od biszkoptu), równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 25 minut. Wystudzić.
    Ananasa dobrze odcedzić z syropu (można nawet trochę odcisnąć) i pokroić w dość drobną kostkę.
    Syrop wlać do szklanki i jeżeli nie wyjdzie pełna, to dolać wody, a następnie przelać do garnuszka i zagotować z cukrem.
    Mleko zmiksować z proszkiem budyniowym i żółtkami, a następnie wlać na gotujący się syrop. Mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić od czasu do czasu mieszając.

    Miękkie masło ubijać mikserem, stopniowo dodając ostudzony do temp. pokojowej budyń. Na koniec dodać pokrojonego ananasa i wymieszać łyżką.

    Gotowy krem wyłożyć na biszkopt (z powrotem odwrócony wierzchem do góry), wyrównać i przykryć kokosową bezą. Lekko docisnąć i schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Porady

Jeżeli ktoś ma obawy co do biszkoptu bez proszku do pieczenia, to może dodać pół łyżeczki (należy wymieszać go razem z mąką).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować