Pimientos de Padrón

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Viva la España! Za oknem coraz cieplej, dlatego warto otworzyć kuchnię na smaki słonecznej Hiszpanii. Dzisiaj na talerzu Pimientos de Padrón czyli papryczki z Padron - miasta położonego w Galicji. Jest to klasyczny, bardzo popularny przysmak w północnej części Hiszpanii. Papryczki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Mogą być serwowane samodzielnie lub być dodatkiem do dań głównych. Pimientos de Padrón to kulinarna rosyjska ruletka, ponieważ nigdy nie wiemy czy trafimy na łagodną czy pikantną sztukę. Przeważają te łagodne, ale prawdziwi szczęściarze mogą poczuć ich cudowną moc! ;)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200 g papryczek z Padron
    - oliwa z oliwek
    - gruboziarnista sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pimientos de padrón - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki myjemy i osuszamy (nie urywamy ogonków). Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oliwy z oliwek i wrzucamy papryczki. Smażymy je około 3 - 4 minut, obracając co jakiś czas. Usmażone posypujemy gruboziarnistą solą morską.

    * Papryczki po usmażeniu kurczą się i nabierają białawej lub lekko brązowej barwy.

    Uwaga! Podczas smażenia mogą mocno pryskać.

    Gotowe chwytamy za ogonki i zajadamy :)

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować