Piłkarskie babeczki

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Nawet jeśli nie jestem zbytnio fanem piłki nożnej to Euro 2016 zobowiązuje do tematycznych słodkości związanych właśnie z tym wydarzeniem. Na każdym meczu dominuje alkohol, więc dlaczego by nie zrobić babeczek z piwem? Dodatkowo wypełnione są domowej roboty malinowym kisielem i ozdobione piłkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    -130 g miękkiego masła masła
    -90 g połamanej gorzkiej czekolady
    -160 g drobnego cukru do wypieków
    -200 ml piwa
    -1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    -2 jajka
    -200g mąki pszennej
    -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    -szczypta przypraw do piwa
    Nadzienie:
    - szklanka malin (świeże lub mrożone)
    - 2 łyżki cukru
    - 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    Krem:
    - 115 g masła ( w temperaturze pokojowej)
    - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżki śmietany kremówki
    - zielony barwnik spożywczy
    Dekoracja:
    - piłki i flagi z masy plastycznej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Piłkarskie babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki oprócz cukru.
    2. Masło z czekoladą włożyć do małego garnka i rozpuścić.
    3. Masę przelać do drugiej miski, dodać cukier, ekstrakt i piwo, wymieszać.
    4. Suche składniki wsypać partiami do czekoladowo- piwnej masy, zmiksować na jednolite ciasto.
    5. Masę przełożyć do 2/3 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25- 30min. Wystudzić.
    Nadzienie:
    1. Maliny razem z cukrem podgrzać w małym garnku.
    2. Skrobie ziemniaczaną rozrobić w 1/4 szklanki wody.
    3. W momencie, kiedy maliny się zagotują powoli wlewać skrobie, całość wymieszać i odstawić do wystudzenia.
    Krem:
    1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
    2.Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
    3.Dodać kremówkę oraz barwnik, miksować.
    4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką wilton #233.
    Etap końcowy:
    1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka.
    2. Wypełnić je domowym malinowym kisielem i udekorować kremem tworząc trawę.
    3. Na środku ułożyć piłki nożne i flagi z masy plastycznej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować