Niezwykle aromatyczne danie z ryżu, które swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu słodkiej żurawiny ze słonymi dodatkami. Lekka, wiosenna propozycja na lunch lub przekąskę.
Pilaw z żurawiną i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową, podsmażaj razem jeszcze przez około minutę.
2.Dodaj na patelnię ryż oraz skórkę pomarańczową, podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie wlej na patelnię gorący bulion. Całość zagotuj, po czym zmniejsz gaz i przykryj patelnie pokrywką. Całość gotuj około 10 minut. Dodaj żurawinę, gotuj całość jeszcze 5 minut, aż bulion zostanie wchłonięty.
3.Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj liście szpinaku, wymieszaj. Na osobnej patelni zrumień na sucho płatki migdałów. Pilaw podawaj gorący, posypany na wierzchu migdałami.
Komentarze