Pilaw z żurawiną i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczne danie z ryżu, które swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu słodkiej żurawiny ze słonymi dodatkami. Lekka, wiosenna propozycja na lunch lub przekąskę.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż basmati: 100 gramów
    - mała czerwona cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - cynamon mielony: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa mielona: 0.25 łyżeczki
    - bulion drobiowy lub warzywny: 2 szklanki
    - drobno otarta skórka z pomarańczy: 1 łyżeczka
    - żurawina suszona: 0.5 szklanki
    - liście młodego szpinaku (baby): 1 szklanka
    - płatki migdałowe: 0.25 szklanki
    - oliwa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pilaw z żurawiną i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową, podsmażaj razem jeszcze przez około minutę.
  • 2. Dodaj na patelnię ryż oraz skórkę pomarańczową, podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie wlej na patelnię gorący bulion. Całość zagotuj, po czym zmniejsz gaz i przykryj patelnie pokrywką. Całość gotuj około 10 minut. Dodaj żurawinę, gotuj całość jeszcze 5 minut, aż bulion zostanie wchłonięty.
  • 3. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj liście szpinaku, wymieszaj. Na osobnej patelni zrumień na sucho płatki migdałów. Pilaw podawaj gorący, posypany na wierzchu migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować