Pilaw z mięsem drobiowym i fasolką mung

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna zapiekanka z ryżu z piersią kurczaka, boczkiem i fasolką mung. Szybka i łatwa w przygotowaniu i wspaniała w smaku.

Składniki:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
    150 g chudego boczku wędzonego (u mnie surowy, ale może być parzony)
    50 g (1/4 szklanki) fasolki mung
    3/4szklanki ryżu
    1 cebula
    1 duża marchew (250 g)
    3 ząbki czosnku
    2 szklanki rosołu
    2 płaskie łyżeczki curry
    1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Zapiekanki

Pilaw z mięsem drobiowym i fasolką mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 4 godziny do namoczenia. Odcedzamy. Warzywa obieramy. Marchew szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy niezbyt drobno.
  • 2. Mięso i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę, przyprawiamy curry i chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy suchy ryż i odcedzoną fasolkę, mieszamy i przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Wlewamy gorący rosół, całość dokładnie mieszamy.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut. Po 20 minutach potrawę można przemieszać, aby ryż równomiernie wchłaniał płyn.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Ryż Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować