Pilaw z jagnięciny

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pochodzę z Krymu. Fascynuje mnie nie tylko kultura Tatarów, ale także ich niezwykła kuchnia. Ten przepis dostałam od przyjaciółki z Eupatorii.

Składniki:

  • ● 25 dag długoziarnistego ryżu
    ● 25 dag jagnięciny lub baraniny
    ● 2 szkl. bulionu warzywnego z kostki
    ● olej do smażenia
    ● 2 cebule
    ● 2 marchewki
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 1-2 łyżeczki suszonej szałwii
    ● natka pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● szafran
    ● mielona ostra papryka
    ● curry
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pilaw z jagnięciny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż płuczemy i osączamy.
    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy
    w paski. Smażymy na rozgrzanym
    oleju. Oprószamy
    solą, pieprzem, szałwią, szafranem
    i papryką.
  • Pilaw z jagnięciny 2. Cebule obieramy i kroimy
    w piórka. Marchewki obieramy,
    myjemy i kroimy w cienkie paski.
    Warzywa dodajemy do
    mięsa i chwilę podsmażamy.
    Następnie wsypujemy ryż
    i wkładamy ząbki czosnku.
    Smażymy, od czasu do czasu
    mieszając.
  • 3. Wlewamy bulion, wsypujemy
    curry. Gotujemy na małym
    ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ryż
    wchłonie cały płyn i będzie
    miękki. Posypujemy posiekaną
    natką pietruszki.

Porady

Pilaw w polskim wydaniu możemy przyrządzić z każdego rodzaju mięsa, np. z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować