REKLAMA

PILAW Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ

wyświetlono: 798 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pilaw z groszkiem i marchewką jest daniem zarówno lekkim, jak i sycącym, a do tego minimalistycznym pod względem użytych składników.Możemy podawać go solo, lub też z ulubioną rybą czy też mięsem.Pilaw przyrządza się niezwykle szybko i jest świetnym pomysłem na obiad w domu, jak i do zabrania do

opublikowany: 11.09.2015
Udostępnij Pinterest
  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * ryż – 1 szkl
    * marchew – 1 szt
    * groszek ( mrożony ) – 100 g
    * czosnek – 1 ząbek
    * bulion warzywny – 2 szkl
    * świeża pietruszka
    * sól, pieprz, sok z cytryny
    * oliwa z oliwek – 3 łyżki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, przesmażamy 5 minut, wrzucamy posiekany czosnek.

    Dodajemy ryż, przesmażamy, zalewamy bulionem, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 minut ( pamiętaqjmy, by mieszać! ).

    Groszek zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy, dodajemy do ugotowanego ryżu, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i sokiem z cytryny.

    UWAGA!

    Świetnym dodatkiem jest usmażony na odrobinie oliwy i pokrojony w paseczki omlet z białka i świeża pietruszka!

Notka redakcyjna

KH_04-2015
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

PILAW

Pyszne, aromatyczne danie wywodzące się z kuchni uzbeckiej (płow). Rodzaj zapiekanki mięsno - ryżowej.

kategoria: Dania główne Zapiekanki pilaw opublikowany: 09.05.2013 | wyświetlono: 2963 Książki kucharskie: 27 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE