Pilaw i kurczak z sosem grzybowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć pokrojonego kurczaka, z wbitymi goździkami ,warzywa i przyprawy. Wlać tyle wody ,aby była 5 cm nad kurczakiem. Szybko zagotować ,a potem trzymać na małym ogniu przez godzinę, pod przykryciem, niech tylko mruga.
2.Teraz sos.
Ugotować grzyby suszone do miękkości.
Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać cebulę i podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z bulionem i grzybami suszonymi oraz 100ml rosołu od kurczaka, dodać liść limonki . Wymieszać i gotować ,aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku .Ubić żółtko ze śmietaną ,wlać do sosu i wymieszać.
3.Pilaw.
Ryż dobrze wypłukać i osączyć. W rondlu zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę ,wlać 400ml rosołu + 200ml wody ,razem ma być 600ml płynu .Dodać pokruszoną trawę cytrynową ,pieprz ,sól i dopiero teraz wsypać ryż. Wymieszać i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu około20min. W trakcie gotowania nie mieszać - tak właśnie przygotowuje się pilaw!
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, uchylić lekko pokrywkę, aby odparował .Po 5 min przemieszać widelcem ,ziarenka nie powinny się sklejać.
Pilaw wyłożyć na półmisek, podawać z sosem grzybowym i kurczakiem z rosołu.
Komentarze