Piknikowy kebab

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kebab w Polsce ostatnimi czasy święci triumfy, dlatego postanowiłam przygotować trochę uproszczoną wersje tego dania, nadającego się na długi transport i nie zmieniającego tym samy swych walorów.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bułki pszenne (duże i wysokie): 6 sztuk
    - pierś z kurczaka: 2 sztuki
    - kapusta pekińska: 0.33 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - ogórek (zielony) dlugi: 0.5 sztuki
    - majonez: 2 łyżki
    - pomidor: 1 sztuka
    - sałata: 0.5 sztuki
    - przyprawa gyros-kebab: 3 łyżki
    - oliwa: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Piknikowy kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piknikowy kebab 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać 2 łyżeczkami przyprawy gyros-kebab, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Następnie mięso usmażyć na oliwie, do miękkości i wystudzić.
  • Piknikowy kebab 2. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka obranego ze skórki również pokroić w kostkę. Kapustę zeszatkować.
    Pokrojone warzywa wymieszać z mięsem z przyprawą gyros-kebab i majonezem, można posolić i popieprzyć.
  • Piknikowy kebab 3. Bułki przeciąć na pół, jednak niech to nie będą równe połówki - dół ma być większy a góra mniejsza. Z dolnej połówki wydrążyć środek.
    Dolną część każdej bułki wyłożyć dużymi osuszonymi liśćmi sałaty. Zapobiegnie to rozmoknięciu bułki przez farsz, dzięki temu pozostanie ona świeża.
    Nałożyc farsz do każdej bułki i przykryć odciętą wcześniej górą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować