Kebab w Polsce ostatnimi czasy święci triumfy, dlatego postanowiłam przygotować trochę uproszczoną wersje tego dania, nadającego się na długi transport i nie zmieniającego tym samy swych walorów.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- bułki pszenne (duże i wysokie): 6 sztuk
- pierś z kurczaka: 2 sztuki
- kapusta pekińska: 0.33 sztuki
- papryka czerwona: 1 sztuka
- ogórek (zielony) dlugi: 0.5 sztuki
- majonez: 2 łyżki
- pomidor: 1 sztuka
- sałata: 0.5 sztuki
- przyprawa gyros-kebab: 3 łyżki
- oliwa: 3 łyżki
Piknikowy kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać 2 łyżeczkami przyprawy gyros-kebab, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Następnie mięso usmażyć na oliwie, do miękkości i wystudzić.
2.Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka obranego ze skórki również pokroić w kostkę. Kapustę zeszatkować.
Pokrojone warzywa wymieszać z mięsem z przyprawą gyros-kebab i majonezem, można posolić i popieprzyć.
3.Bułki przeciąć na pół, jednak niech to nie będą równe połówki - dół ma być większy a góra mniejsza. Z dolnej połówki wydrążyć środek.
Dolną część każdej bułki wyłożyć dużymi osuszonymi liśćmi sałaty. Zapobiegnie to rozmoknięciu bułki przez farsz, dzięki temu pozostanie ona świeża.
Nałożyc farsz do każdej bułki i przykryć odciętą wcześniej górą.
Komentarze