Piknikowe ciasteczka z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę/ blat, robimy wgłębienie. Dodajemy śmietanę, margarynę oraz roztrzepane żółtko. Siekamy nożem, a następnie w miarę szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto owijamy w woreczek i umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny, lub na 40 minut w zamrażarce. Schłodzone wałkujemy na grubość ok 3 mm, kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy owoce i zlepiamy brzegi zawijając je ku górze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w trakcie pieczenia wyciekają soki, więc warto ją zabezpieczyć). Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok 30 minut (do zrumienienia).
Komentarze