Moje pierwsze własnoręczne/możecie kupić gotowe pudło w Almie/jest wszystko i taniej wychodzi niby powinno się doliczyć 1 h na przygotowanie ryżu/ ja zrobiłam to szybciej i się udał...
Piknik/sushi margoilny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ryż dokładnie opłukać i odsączyć. Zalać wodą i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (wedłu swojego smaku).
Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę ryżu. Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np. kawałki paluszków krabowych i ogórka czy wędzonego łososia i awokado, tak, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek było po trochu składników. Posmarować je cienko pastą wasabi. Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a nastepnie usunąć matę. Wstawić na godzinę do lodówki, a potem przekroić bardzo ostrym nożem na 8 części.
Z sosu sojowego, octu winnego i cukru przygotować sos, (Sos: 100 ml japońskiego sosu sojowego 70 ml octu ryżowego, 1 czubta łyżeczka curkru marynowany imbir) który nalać do miseczek i serwować z sushi. Odsączyć imbir i również podać. Dla każdego przygotować komplet pałeczek.
Komentarze