Piklowana marchewka z kminem rzymskim

  • wyświetlono: 485 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podróże są inspiracją. Mnie zainspirowała sałata z piklowaną marchewką w Szwecji. Po powrocie postanowiłam zrobić kilka słoików dla nas. Świetnie pasuje do ryb, mięs i ożywia smakiem wegetariańskie dania.

AZgotuj
  • 12 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

5 dużych lub średnich marchewek
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1,5 szklanki wody
1 szklanka octu jabłkowego
pół łyżeczki kminu rzymskiego

Sposób przygotowania przepisu:

Piklowana marchewka z kminem rzymskim

  • 1. Marchewkę obrać i pociąć w kostkę. Blanszować we wrzątku ok 1 minuty. Odcedzić. Przygotować słoiki, wyparzyć lub wypiec 15 minut w 100 stopniach C w piekarniku.
    Ugotować zalewę. Wlać wodę i ocet wraz z przyprawami do rondla, zagotować. Marchewkę przełożyć do słoików. Zalać zalewą i pasteryzować 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

marchewkaPrzetworypikle

Komentarze

Podobne przepisy

Mizeria z ogórków, jak pikle.

Dodane przez: weronika63

Mizeria z ogórków, jak pikle

Bardzo smaczna mizeria z ogórków,...

Sałatka szwedzka z marchewką

Dodane przez: Anusiaczek

Sałatka szwedzka z marchewką

Zimą z powodzeniem zastąpi surówki...

image-0gjvo2o

Dodane przez: Habibi

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Świetny sposób na zagospodarowanie...

leczo na zimę

Dodane przez: wiola

Leczo z cukinią na zimę

Wystarczy podgrzać leczo, dodać...

Sok z czerwonej porzeczki

Dodane przez: bogusia82

Sok z czerwonej porzeczki

Letnią porą robię przetwory z owoców...

ogórki z ananasem

Dodane przez: bieniaszka

Ogórki z ananasem

Doskonałe ogórki na zimę z lekką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE