Podróże są inspiracją. Mnie zainspirowała sałata z piklowaną marchewką w Szwecji. Po powrocie postanowiłam zrobić kilka słoików dla nas. Świetnie pasuje do ryb, mięs i ożywia smakiem wegetariańskie dania.
15 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 dużych lub średnich marchewek
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1,5 szklanki wody
1 szklanka octu jabłkowego
pół łyżeczki kminu rzymskiego
Piklowana marchewka z kminem rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i pociąć w kostkę. Blanszować we wrzątku ok 1 minuty. Odcedzić. Przygotować słoiki, wyparzyć lub wypiec 15 minut w 100 stopniach C w piekarniku.
Ugotować zalewę. Wlać wodę i ocet wraz z przyprawami do rondla, zagotować. Marchewkę przełożyć do słoików. Zalać zalewą i pasteryzować 10 minut.
Komentarze