Piklowana marchewka z kminem rzymskim

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podróże są inspiracją. Mnie zainspirowała sałata z piklowaną marchewką w Szwecji. Po powrocie postanowiłam zrobić kilka słoików dla nas. Świetnie pasuje do ryb, mięs i ożywia smakiem wegetariańskie dania.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych lub średnich marchewek
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki cukru
    1,5 szklanki wody
    1 szklanka octu jabłkowego
    pół łyżeczki kminu rzymskiego

Piklowana marchewka z kminem rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i pociąć w kostkę. Blanszować we wrzątku ok 1 minuty. Odcedzić. Przygotować słoiki, wyparzyć lub wypiec 15 minut w 100 stopniach C w piekarniku.
    Ugotować zalewę. Wlać wodę i ocet wraz z przyprawami do rondla, zagotować. Marchewkę przełożyć do słoików. Zalać zalewą i pasteryzować 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy