Pikle z ogórków z papryką w zalewie pomidorowej

4.5 (175 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ogórki z dodatkiem papryki o lekko kwaskowym smaku pomidorowym, super dodatek do wędliny.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 kg ogórków
    1 duża papryka czerwona
    Przyprawy: sól, natka pietruszki, ziele angielski, liść laurowy, pieprz czarny w ziarnkach
    Zalewa:
    ½ szklanki wody
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    ½ szklanki octu 10%
    ½ szklanki cukru
    1 mały słoik 30% koncentratu pomidorowego(190 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikle z ogórków z papryką w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ogórki opłukać, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć w misce, zasypać 2 łyżkami soli, wymieszać, odstawić na całą noc. Paprykę opłukać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w paski. Ogórki przelać na durszlak, odczekać aż dobrze osiąkną z wody. Do wyparzonych słoików układać pikle ogórkowe. Do każdego słoika włożyć kilka pasków papryki. Następnie włożyć gałązkę pietruszki, po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz mały listek laurowy. Składniki zalewy oprócz koncentratu zagotować, następnie dodać pomidory, wymieszać, zalać warzywa w słoikach. Pasteryzować 10 minut.

Porady

1.do zalewy można dodać łyżkę ketchupu łagodnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować