Delikatne ogórki z dodatkiem papryki o lekko kwaskowym smaku pomidorowym, super dodatek do wędliny.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
3 kg ogórków
1 duża papryka czerwona
Przyprawy: sól, natka pietruszki, ziele angielski, liść laurowy, pieprz czarny w ziarnkach
Zalewa:
½ szklanki wody
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki octu 10%
½ szklanki cukru
1 mały słoik 30% koncentratu pomidorowego(190 g)
Pikle z ogórków z papryką w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ogórki opłukać, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć w misce, zasypać 2 łyżkami soli, wymieszać, odstawić na całą noc. Paprykę opłukać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić w paski. Ogórki przelać na durszlak, odczekać aż dobrze osiąkną z wody. Do wyparzonych słoików układać pikle ogórkowe. Do każdego słoika włożyć kilka pasków papryki. Następnie włożyć gałązkę pietruszki, po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz mały listek laurowy. Składniki zalewy oprócz koncentratu zagotować, następnie dodać pomidory, wymieszać, zalać warzywa w słoikach. Pasteryzować 10 minut.
Komentarze