Pikle w occie

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lato zamknięte w słoiku, w sam raz na zimę.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków,
    1 duży kalafior,
    6 cebul,
    1 kg papryki,
    4 marchewki,
    koper,
    liście laurowe,
    czosnek,
    gorczyca,
    oliwa z oliwek.

    Zalewa:
    2 litry wody,
    2 szklanki octu,
    2 szklanki cukru,
    łyżka soli,
    10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego,
    10 ziaren ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki pokroić w koreczki, marchewkę w plastry, cebulę w ósemki, a paprykę w grubsze paski.Kalafior podzielić na małe różyczki, włożyć do wrzątku i gotować 2 minuty. Wodę zagotować z cukrem, solą, octem, pieprzem oraz zielem angielskim. Do każdego słoika włożyć gałązkę kopru, liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy oraz ząbek czosnku. Do słoików włożyć warstwami warzywa i zalać gorącą zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oliwy z oliwek i pasteryzować 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować