Pikantny Tort Makaronowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Czytając czasopismo przeczytałam ten przepyszny przepis...

  • 40 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
    mała puszka zielonego groszku
    3 pomidory
    2 duże marchewki
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    50 dag mięsa mielonego
    szczypta ziół prowansalskich
    mały koncentrat pomidorowy
    4 jajka
    200 ml mleka
    30 dag sera żółtego
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pikantny tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantny Tort Makaronowy 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, potem odcedzić. Groszek odcedzić, króciutko obgotować w osolonym wrzątku. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę. Marchewki i cebulę obrać posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulę, marchewkę i mięso, podsmażyć na silnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Masę obficie doprawić solą, pieprzem i ziołami, połączyć z koncentratem pomidorowym. Dodać groszek i okrojone pomidory, wymieszać. Jajka rozczepać z mlekiem doprawić solą, pieprzem i gałką. Wysokie okrągłe naczynie żaroodporne natłuścić. Kolejno układać warstwy makaronu i masy mięsnej. Wierzch osypać startym żołtym serem, polać zalewą z mleka i jajek. Zapiekać 35-40 minut w temeraturze 200 stopni C. DObrym dodatkiem będzie pikantny sos pomidorowy.

Porady

Dobrze smakuje jak tort makaronowy jest przestudzony.....

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy