Czytając czasopismo przeczytałam ten przepyszny przepis...
40 min
Składniki:
40 dag makaronu spaghetti
mała puszka zielonego groszku
3 pomidory
2 duże marchewki
1 duża cebula
2 łyżki oleju
50 dag mięsa mielonego
szczypta ziół prowansalskich
mały koncentrat pomidorowy
4 jajka
200 ml mleka
30 dag sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pikantny tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonym wrzątku, potem odcedzić. Groszek odcedzić, króciutko obgotować w osolonym wrzątku. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę. Marchewki i cebulę obrać posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulę, marchewkę i mięso, podsmażyć na silnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Masę obficie doprawić solą, pieprzem i ziołami, połączyć z koncentratem pomidorowym. Dodać groszek i okrojone pomidory, wymieszać. Jajka rozczepać z mlekiem doprawić solą, pieprzem i gałką. Wysokie okrągłe naczynie żaroodporne natłuścić. Kolejno układać warstwy makaronu i masy mięsnej. Wierzch osypać startym żołtym serem, polać zalewą z mleka i jajek. Zapiekać 35-40 minut w temeraturze 200 stopni C. DObrym dodatkiem będzie pikantny sos pomidorowy.
Porady
Dobrze smakuje jak tort makaronowy jest przestudzony.....
Komentarze