Pikantny strudel z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj formę o wym. 11x29 cm. Wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem pergaminowym.Ciasto rozłóż na stolnicę. Wytnij dwa prostokąty o wymiarach formy. Jeden z placek ułóż na blasze.
2.Rozłóż na nim na przemian plasterki szynki i sera żółtego.
3.Przykryj drugim plackiem i dobrze zlep brzegi. Z pozostałego ciasta zrób dekorację. Ja ozdobiłam miśkami . Ułóż na wierzchu strudla. Jajko roztrzep ze śmietaną. Posmaruj ciasto. Posyp makiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Piecz 20 min. Po upieczeniu wyłóż na półmisek . Pokrój na porcje . Podawaj z sosem pomidorowym. Bardzo smakuje bez sosu.
Komentarze