Pikantny sos pomidorowy z mięsem do makaronu

0 (0 ocen)

Szybko i smacznie:)

Składniki:

  • Ilość składników zmieniamy, w zależności od tego, dla ilu osób chcemy przygotować sos:)
    Ja zrobiłam porcję dla 2 osób
    -3 grube plastry mięsa schabowego, lub łopatki
    -przecier pomidorowy
    - 2-3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki oleju
    -odrobina mąki do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu
    -2 liście laurowe
    - 3 ziarenka ziela angielskiego
    - świeża papryka chili lub papryka suszona w proszku
    -przyprawa o mięsa wieprzowego, pieprz, papryka słodka, kostka rosołowa mięsna
    -dowolny makaron- u mnie kokardki

Pikantny sos pomidorowy z mięsem do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy w mące i przyprawach, następnie podsmażamy chwilę na oleju. Po podsmażeniu całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową, czosnek i dusimy mięso do miękkości. NAstępnie dodajemy przecier pomidorowy do smaku, przyprawy, paprykę ostrą i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w wodzie. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy