Pikantny sos pomidorowy z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy obrane ząbki czosnku, i posiekany imbir. Dodajemy cukier i dusimy do momentu skarmelizowania się cebuli.
Pomidory i papryczki chili wkładamy do worka do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C przez 30 minut.
Upieczone pomidory i papryczki przekładamy do uduszonej cebuli. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy sól. Całość dusimy 1-2 godziny na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Aby sos był gładki przelewamy go do dzbanka blendera i miksujemy, aż nabierze kremowej konsystencji. Ponownie wlewamy do garnka. Dodajemy cynamon i doprowadzamy do zagotowania. Próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Po wystudzeniu przechowujemy chłodnym miejscu.
Komentarze