Pikantny sos paprykowy na zimę

  • wyświetlono: 199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ten przepis na sosik/keczup mam od Józia ze Śląska:) Keczup jest bardzo smaczny i wg mnie pikantny, taki, jak lubię.

IMG_1811
  • 9 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

5 kg czerwonej papryki
40 dag papryki chili
60 dag cukru, do smaku
2 szklanki octu 10%
2 szklanki oleju słonecznikowego
12- 15 liści laurowych
sól i pieprz kolorowy, zioła włoskie do smaku
2 główki czosnku
przecier pomidorowy 1 litr

Sposób przygotowania przepisu:

Pikantny sos paprykowy na zimę

  • 1. Oczyszczone papryki (słodka i ostra bez nasion)zemleć i razem z liśćmi laurowymi gotować 10 minut. Następnie dodać cukier, olej, ocet i gotować 15 minut. Po tym czasie wyjąć z sosu liście laurowe a dodać przecier pomidorowy, gotować 20 minut. Dodać zmiażdżony czosnek i znów gotować 20 minut. Następnie przelać do słoiczków i pasteryzować 10 -15 minut. Z połowy porcji było 8-9 słoiczków po koncentracie pomidorowym

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykakeczupPrzetworysosy

Komentarze

Podobne przepisy

Mizeria na zimę

Dodane przez: kuchnia ani

Mizeria na zimę

Warto robić domowe przetwory. Oto...

Apetyczna ćwikła!

Dodane przez: annli18

Ćwikła na zimę

Szybka ćwikła na zimę.Bardzo smaczna

Kompot z wiśni na zimę

Dodane przez: bogusia82

Kompot z wiśni na zimę

Prosty i szybki kompot z wiśni...

Pasta grzybowa na zimę

Dodane przez: igraszki losu

Pasta grzybowa na zimę

Nie wiem tylko jak to nazwać, bo...

Sałatka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sałatka Kubańska na Zimę

Jedna ze smaczniejszych sałatek...

Buraczki do słoika na zimę

Dodane przez: carollline

Buraczki do słoika na zimę

Pierwszy raz robię przetwory na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE