Pikantny sos do kopytek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny i szybki sposób na urozmaicenie klasycznych kopytek.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,5 polędwiczki wieprzowej
    - 3-4 cebule dymki
    - mały słoik papryki konserwowej (ja użyłam domowej, jeśli macie ze sklepu, to weźcie pół słoiczka i jedną świeżą paprykę, żeby nie było za kwaśno)
    - kilka pieczarek
    - 10dag sera żółtego pokrojonego w niedużą kostkę
    - 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - 2 listki laurowe
    - 2 kulki ziela angielskiego
    - odrobina suszonego czosnku (pomiń, jeśli nie lubisz)
    - 2 łyżeczki słodkiej papryki
    - 1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej jeśli nie lubisz bardzo ostro)
    - 0,5 łyżeczki curry
    - sól, pieprz
    - 1 łyżeczka oregano
    - 1 łyżka majeranku
    - olej do smażenia
    - mąka do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Pikantny sos do kopytek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do miski. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i majerankiem. Każdej z wymienionych przypraw dodajemy po troszkę. Mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin (minimum godzinę).
  • 2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Niedużo, tyle by przykrył dno - nie smażymy pączków :)
    Na rozgrzanym oleju rumienimy pokrojoną dymkę. Do zrumienionej cebuli dodajemy mięso i obsmażamy je delikatnie. Tak naprawdę to obsmażamy szybko i byle jak :)
  • 3. Paprykę kroimy w paseczki i chwilkę smażymy razem z mięsem i cebulą. Niedługo, dosłownie 2 minutki. Zalewamy całość wrzątkiem - tyle, by mniej więcej przykryło mięso. Jeśli coś będzie wystawać, nie szkodzi. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu około 20-25 minut.
  • 4. W międzyczasie pieczarki kroimy i rumienimy na oleju. Dodajemy do garnka razem z tłuszczem, na którym się smażyły i niech się sobie to razem pogotuje. Choćby kilka minut :)
  • 5. Po upływie tego czasu doprawiamy do smaku sos. Dodajemy sól, pieprz, obie papryki, majeranek, curry, oregano i czosnek.
    Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie (możemy tego nie robić, jeśli nie lubimy).
    Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser.

    Podajemy na gorąco z kopytkami, kluskami śląskimi lub w formie zupy ;) (też pycha).





    Smacznego!!!!

Porady

1. Jeśli nie lubisz żółtego sera, pomiń go w przepisie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować