Pikantny sos cebulowo - cytrynowy do mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w plastry ok 2 cm.
Obtaczamy w ziołach prowansalskich, dużej ilości pieprzu cytrynowego i świeżo zmielonego kolorowego. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Podsmażamy na łyżce masła po ok 30 sekund z każdej strony.
Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso i gotujemy ok 30 minut.
2.Cebulę kroimy w piórka.Podsmażamy na patelni z 1 łyżką masła klarowanego, solą czosnkową i szczyptą pieprzu kolorowego, aż będzie miękka.
Dodajemy do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut, aż mięso będzie miękkie.
3.Na koniec możemy doprawić do smaku solą.
Dla lubiących jeszcze bardziej pikantne potrawy - pieprz czarny.
Porady
Opcjonalnie można zabielić wodą z mąką lub śmietaną.
Komentarze