Pikantny sos cebulowo - cytrynowy do mięsa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sos z mięsem pasuje do pyz i klusek śląskich. Pikantny, lekko słodki i aromatyczny.

  • 40 min

Składniki:

  • ok 500 -600 g mięsa szynki,
    2 duże cebule,
    1 duży ząbek czosnku,
    zioła prowansalskie,
    pieprz cytrynowy,
    pieprz kolorowy,
    sól czosnkowa,
    sól - do smaku
    2 łyżki masła klarowanego

Pikantny sos cebulowo - cytrynowy do mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w plastry ok 2 cm.
    Obtaczamy w ziołach prowansalskich, dużej ilości pieprzu cytrynowego i świeżo zmielonego kolorowego. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
    Podsmażamy na łyżce masła po ok 30 sekund z każdej strony.
    Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso i gotujemy ok 30 minut.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka.Podsmażamy na patelni z 1 łyżką masła klarowanego, solą czosnkową i szczyptą pieprzu kolorowego, aż będzie miękka.
    Dodajemy do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • 3. Na koniec możemy doprawić do smaku solą.
    Dla lubiących jeszcze bardziej pikantne potrawy - pieprz czarny.

Porady

Opcjonalnie można zabielić wodą z mąką lub śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy