Kolejna pikantna potrawa z truskawkami - tym razem serek ricotta z truskawkami i nutą mięty, przyprawiony płatkami chilli i gałką muszkatołową. Orzeźwiający i pyszny :)
15 min
Składniki:
250 g serka ricotta
100 g truskawek + 1 szt. do dekoracji
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka posiekanych listków mięty
sól
mielone płatki chilli
świeżo starta gałka muszkatołowa
Pikantny serek z truskawkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki płuczemy, osuszamy,pozbawiamy szypułek i kroimy w drobną kostkę (nie miksujemy!).
2.Serek rozdrabniamy widelcem, dodajemy tyle jogurtu, aby masa była gładka, ale nie za rzadka. Wsypujemy posiekaną miętę, przyprawiamy solą, mielonymi płatkami chilli i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
3.Na końcu dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy. Serek przekładamy do miseczki i dekorujemy truskawką i listkiem mięty. Od razu podajemy.
Komentarze