Pikantny pieczony kurczak

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Coś dla wielbicieli kurczaka w pysznej maślankowej marynacie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki
    1/4 szklanki oliwy
    3 łyżki pikantnego sosu chili
    2 łyżki musztardy Dijon
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    1 duża cebula pokrojona w cząstki
    Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka )
    1 szklanka tartej bułki
    1/3 szklanki startego parmezanu
    1/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki stopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantny pieczony kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata : maślankę wymieszałem z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodałem cebulę i dokładnie wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka, wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 4 godziny. Od czasu do czasu odwracałem kurczaka w marynacie.
    Przygotowałem panierkę : wymieszałem bułkę tartą z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli. Dodałem roztopione masło. Wyjąłem kurczaka z marynaty, otoczyłem w panierce. Odstawiłem na 30 minut.
    Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, ułożyłem kurczaka na ruszcie piekarnika, a pod spód wsunąłem blaszkę. Piekłem 50 minut, aż skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować