Pikantny kurczak ze śliwką w kuperku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Kurczak w tej wersji jest pikantny i soczysty, a śliwka dodaje mu ciekawego smaku i aromatu. Dodatkowo co ważne- ma bardzo chrupiącą skórkę.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • -około 2 kilogramowy kurczak
    -6 suszonych śliwek
    -1 papryczka chili
    -2 ząbki czosnku
    -łyżka startego imbiru
    -2 łyżki słodkiej papryki
    -łyżka ostrej papryki
    -łyżka ziół prowansalskich
    -300 ml oleju

Pikantny kurczak ze śliwką w kuperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka delikatnie nacinamy robiąc małe dziurki w kilku miejscach (najlepiej piersi) i wkładamy do nich czosnek.
  • 2. Przygotowujemy marynatę:
    Papryczkę chili kroimy w drobną kostkę i zalewamy olejem. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. Marynatą dokładnie nacieramy kurczaka.
  • 3. Następnie "w kuperek" kurczaka kładziemy suszone śliwki i wkładamy go na minimum godzinę do lodówki.
  • 4. Po tym czasie kurczaka pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez dwie godziny (po godzinie z każdej strony).

Porady

-Kurczak bardzo dobrze smakuje z ryżem i surówką. -Kurczaka możemy upiec w prodziżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy