Pikantny kurczak ze śliwką w kuperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka delikatnie nacinamy robiąc małe dziurki w kilku miejscach (najlepiej piersi) i wkładamy do nich czosnek.
2.Przygotowujemy marynatę:
Papryczkę chili kroimy w drobną kostkę i zalewamy olejem. Dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. Marynatą dokładnie nacieramy kurczaka.
3.Następnie "w kuperek" kurczaka kładziemy suszone śliwki i wkładamy go na minimum godzinę do lodówki.
4.Po tym czasie kurczaka pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez dwie godziny (po godzinie z każdej strony).
Porady
-Kurczak bardzo dobrze smakuje z ryżem i surówką.
-Kurczaka możemy upiec w prodziżu.
Komentarze