Pikantny kurczak z ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię spotykać się z przyjaciółmi. Latem od czasu do czasu grillujemy. Wtedy na ruszt idą warzywa i różne rodzaje mięsa, a przede wszystkim lubiany przez nas wszystkich drób.

Składniki:

  • ● 4 udźce z kurczaka
    ● 1 kg ziemniaków
    ● sól
    ● łyżka masła
    Marynata:
    ● 1/2 szkl. soku pomidorowego
    ● 1/2 szkl. keczupu
    ● 3 łyżki oleju
    ● 4 ząbki czosnku
    ● przyprawy: 4 krople tabasco, curry, kminek, cukier, pieprz

Pikantny kurczak z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantny kurczak z ziemniakami 1. Marynata: czosnek obieramy
    i przeciskamy przez praskę.
    Mieszamy z keczupem, sokiem
    pomidorowym i olejem. Doprawiamy
    tabasco, curry, kminkiem,
    solą, cukrem i pieprzem.
  • Pikantny kurczak z ziemniakami 2. Udźce myjemy, osuszamy
    i ukośnie nacinamy. Smarujemy
    marynatą i wstawiamy do
    lodówki na 2-3 godziny. Następnie
    układamy na aluminiowej
    tacce i przykrywamy. Pieczemy
    na grillu ok. 15 minut.
    Odkrywamy i pieczemy ok. 20
    minut, często obracając i polewając
    wytworzonym sosem.
  • Pikantny kurczak z ziemniakami 3. Ziemniaki obieramy i myjemy.
    Gotujemy ok. 7 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy
    i odparowujemy. Przekrawamy
    na pół i przekładamy na
    tackę. Pieczemy na grillu ok.
    15 minut. Obkładamy wiórkami
    masła. Podajemy z mięsem.

Porady

Danie świetnie smakuje z surówką z młodej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy