Pikantny krem z rzeżuchy z migdałami

0 (0 ocen)

Bardzo lubię rzeżuchę wiec, kiedy usłyszałam o tej zupie od razu postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilii a posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją zupy.

Składniki:

  • 2 ubite szklanki rzeżuchy
    6 małych ziemniaków
    2 średnie cebule
    2 łodygi selera naciowego
    1l bulionu warzywnego/drobiowego
    2 łyżki masła klarowanego
    sól, biały pieprz, papryczka chilii
    jajko
    posiekane migdały lub płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantny krem z rzeżuchy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebule oraz seler naciowy kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy papryczkę chilii w całości i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na około 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy umytą rzeżuchę (zostawiamy nieco do dekoracji). Wyciągamy papryczkę chilii i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Jajko gotujemy na twardo z dodatkiem łyżki soli. Studzimy i dzielimy na cztery części. Zupę dekorujemy jajkiem, świeżą rzeżucha oraz posiekanymi migdałami.

Porady

Zawsze gdy gotuje rosół przygotowuję go nieco więcej. Część zjadamy na bieżąco a resztę mrożę w opakowaniach o pojemności 0,5l. W ten sposób zawsze mam pod ręką bazę do przygotowywania zup i sosów i nie musze korzystać z kostek rosołowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzeżucha

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować